איך לדעת כמה לתת לתינוק לאכול מבקבוק?
האם יכול להיות שהתינוק אוכל יותר מדי?
התינוק בן חודש ואוכל כבר 120 גרם בכל ארוחה?

במאמר הבא אני אנסה לתת לכם הסבר על כמויות האוכל שתינוק צריך לניוק.
ישנן הנחיות כלליות שיתאימו לרוב התינוקות ותמיד צריך להיות מוכנים לווריאציות שונות ולהתאמה למצבכם האישי.

כמה התינוק אמור לאכול מהבקבוק?

ביממה הראשונה לחייו, כמות הפורמולה שתינוק צריך בכל ארוחה היא בין 10-20cc בסה"כ אבל בד"כ הוא יזדקק ליותר ארוחות קרובות – כלומר בערך כל שעתיים עד שעתיים וחצי.
אם התינוק נולד במועד, הוא בריא ושוקל מעל 3 ק"ג, בד"כ רצוי לאפשר לו להתעורר בעצמו ולקבוע בעצמו את זמני הארוחה, גם אם המרווחים גדולים משעתיים וחצי.
אם אתן עושות זאת באופן זמני במקביל להנקה, בגלל כל מיני קשיים, מומלץ מאוד להמנע מבקבוקים בשלב זה ולהאכיל את התינוק באמצעות כפית/מזרק (בלי מחט כמובן) או באמצעות צינורית ששמים על האצבע (אשמח להסביר יותר בטלפון למי שמתעניין) – כדי לא ליצור לתינוק הרגל לבקבוק שעשוי להקשות לאחר מכן על ההנקה.

במהלך 6 הימים הראשונים לחיים – מוסיפים כל יום עוד 10cc לכמות החלב בארוחה עד שמגיעים ל50-60cc בערך ביום השישי.

לאחר מכן מפסיקים להעלות את הכמות ומתייחסים למשקל התינוק  – החישוב הכללי המתאים גם לחלב אם וגם לפורמולה הוא  150cc כפול משקל התינוק ביממה. כלומר אם התינוק שוקל 3 ק"ג, הוא יצטרך לאכול כ 450cc ביממה ואת זה נחלק במספר הארוחות. אם הוא אוכל 8 ארוחות ביום הוא יצטרך בסביבות  55cc בארוחה. אם הוא יאכל פחות ארוחות – הוא יצטרך מעט יותר בכל ארוחה.

אחרי החודש הראשון, הרבה פעמים תתאזן הכמות של החלב שהתינוק יצטרך על 80-150CC  והכמויות לא בהכרח יעלו.
חלק מהתינוקות יתאזנו על כמויות של 80CC בארוחה וזה בהחלט יספיק להם והם יעלו מספיק במשקל, וחלק יבקשו כמויות גדולות יותר.
כל תינוק ומערכת העיכול שלו, רמת הפעלתנות ושריפת האנרגיה שלו וכמובן האופי שלו.

באופן כללי, עדיף לשמור על מספר גדול יותר של ארוחות קטנות ולא ארוחות גדולות ובינהן רווחים גדולים כי ההרגל להכניס כמות גדולה של חלב בכל ארוחה מגבירה את הנטייה להשמנת יתר.

אחת מהדרכים החשובות לשמירה על אכילה שתואמת לצרכים של התינוק והמנעות מהאכלת יתר היא האכלה מווסתת מהבקבוק, כי ידוע שרוב התינוקות, מתרגלים לסיים את כל מה שיש בבקבוק, אפילו אם היא גדולה יחסית, והרבה תינוקות מראים רצון לאכול כמויות גדולות משמעותית ממה שהיינו מצפים בגיל כזה.

למה שהתינוק יאכל יותר ממה שהוא צריך?

הדבר שמשפיע מאוד על כמות האוכל שתינוק מבקש בארוחה היא הצורך במציצה. בד"כ ההאכלה בבקבוק לוקחת מעט זמן יחסית, אבל במקביל לצורך במזון, יש לתינוקות צורך במציצה. אם ההאכלה מהירה, הם לא מסיימים לספק את הצורך במציצה אחרי שאכלו את כל צרכיהם , ככה שהם ממשיכים למצוץ מהבקבוק גם אחרי שהם כבר לא רעבים.

יש כאן הבדל לעומת ההנקה.
בסוף ההנקה, כשהתינוק פחות רעב ועדיין זקוק למציצה, ביכולתו לווסת את הזרימה. התינוקות יונקים במין 'רפרוף פרפר' – מציצות מהירות יחסית, עדינות ורפות בהן התינוק בוחר שלא להוציא חלב אבל כן להמשיך את היניקה.
וככה התינוק אחראי לכמות ועוצמת הזרימה, מקבל יכולת השפעה על האכילה שלו ונבנית
הדרך להרגלי אכילה בריאים.

אז למה הם לא רגועים אם אני נותנת פחות חלב בבקבוק?

הקיבה שלנו היא דבר גמיש – גם אצל תינוקות וגם אצל מבוגרים, אנחנו מתרגלים לכמות מסוימת של אוכל שממלא את הקיבה, והקיבה גדלה בהתאם.
אחרי שהיה תהליך כזה, אנחנו לא נרגיש שבעים גם אם אכלנו כמות מתאימה, כי הקיבה לא מלאה.
ואז נוצר מצב קבוע שבו אנחנו עשויים לאכול יותר ממה שאנחנו צריכים.

זאת הסיבה שבהאכלה בבקבוקים, יש יותר סבירות לנטייה להשמנת יתר גם בהמשך החיים, כי נוצר הרכל לאכילת כמויות גדולות יותר בכל ארוחה.

אולי התינוק שלי כן צריך כמות גדולה יותר של מזון?

יש הבדל בין תינוקות שונים בכמות המזון שהם צריכים.
חלק מהתינוקות מאוד אנרגטיים ומוציאים הרבה אנרגיה וצריכים כמות גדולה יותר של חלב בכל ארוחה.
חלק מהתינוקות מעכלים פחות טוב ולכן סופגים פחות את המזון וצריכים כמויות גדולות יותר.
לחלק מהתינוקות הנטייה הגנטית היא להיות גבוהים, רחבים או ארוכים וקצב הגדילה שלהם גדול יותר ולכן יצטרכו כמויות גדולות יותר.
יכול להיות הבדל גם בין חלב אם לפורמולה – מכיוון שעיכול הפורמולה דורש יותר אנרגיה ולעיתים יכולת הספיגה שלה פחות טובה ולכן אולי התינוק יצטרך כמות קצת יותר גדולה של פורמולה מאשר אילו היה צורך חלב אם.

בשביל לדעת בוודאות האם התינוק אוכל לפי צרכיו האמיתיים רצוי לעקוב אחרי המשקל.
תינוק בריא צריך לעלות לפחות 20 גרם ביום בשלושת החודשים הראשונים ואפילו טוב יותר אם יעלה קרוב ל30 גרם ביום.
יש תינוקות, כולל תינוקות יונקים, שבאופן טבעי עולים בהתחלה אפילו קרוב ל 40 גרם ביום. הטווח הזה הוא תקין וממש לא צריך לעשות לתינוק דיאטה.
אצל תינוק שאוכל מבקבוק ועולה יותר מ 40 גרם ביממה בממוצע, יכול להיות שהיה תהליך של התרגלות לכמות גדולה יותר של מזון ממה שבאמת נחוץ לו.

במקרה כזה, אפשר לנסות ליצור תהליך של הפחתה הדרגתית בכמויות החלב בכל ארוחה.

איך אפשר להפחית את כמויות החלב שהתינוק מקבל?

אחת הדרכים היא להשתמש בשיטת ההאכלה המווסתת מהבקבוק.
דרך נוספת היא לנסות להוריד כל פעם 5-10 cc למשך יממה או אפילו לנסות להוריד יותר אבל לעשות את הארוחות קצת יותר תכופות כדי לאזן מצד אחד בין ההרגלים שלה, ומצד שני להוריד את כמה שהיא רגילה לאכול בכל ארוחה, ואז לנסות לרווח מחדש אבל עם אותה הכמות.
עוד אפשרות היא לנסות בסוף הארוחה להעביר למוצץ כדי לענות על הצורך במציצה.

לא תמיד התהליך הזה יהיה אפשרי מכיוון שקשה לשנות את הרגלי השובע של התינוק אבל אם המשקל מראה שאולי התינוק שלכם התרגל לאכול כמויות גדולות יותר מהדרוש לו – כדאי לנסות.
בכל מקרה – אם הכל היה בסדר מבחינתכם עד עכשיו, אין צורך להכניס מתח לחייכם סביב זה. הרגלי האכילה של התינוק עוד יכולים להשתנות פעמים רבות והעיקר שהוא גדל שמח ואהוב.

את עדיין לא בטוחה כמה תינוקך צריך לאכול או איך ניתן לווסת את הארוחות שלו? יש לך שאלות נוספות הקשורות להנקה או האכלה מבקבוק?

פני להילה לאלאזר – מדריכת הורים בנושא האכלה נכונה מבקבוק – 050-9909119
או במייל Hiladoar@gmail.com